Deze week maakte Pieter Omtzigt duidelijk dat hij niet op de rijdende trekker van de BBB springt. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenAchtergrond

Pieter Omtzigt springt niet op trekker van BBB, natuurlijk niet

Wie had verwacht dat Pieter Omtzigt zich wel bij BoerBurgerBeweging (BBB) zou aansluiten, heeft niet opgelet tijdens de landbouwdebatten. Zijn visie op de veehouderij komt meer in de buurt van de opvattingen van de Partij voor de Dieren dan bij die van de BBB.

Pieter Omtzigt heeft nog niet besloten of hij verder wil in de politiek en – zo ja – of hij dan zelf een partij start of zich aansluit bij een bestaande partij. In de peilingen wordt steevast vooruitgelopen op zijn succes. I&O voorspelt deze week dat de Partij Omtzigt op 46 (!) zetels zou kunnen rekenen – als er nu verkiezingen zijn. Peilingen zijn palingen, maar het zegt wel iets over de immense populariteit van de ex-CDA’er.

Haalt Pieter Omtzigt wind uit de zeilen bij de BBB?

Dat het Kamerlid nog niets zegt over zijn toekomst, is voer voor speculatie over zijn politieke toekomst. De BBB – met de wind nog in de zeilen van de provinciale verkiezingen – zou Omtzigt er graag bij hebben. Logisch, gezien zijn enorme steun die hij in de peilingen heeft. Vorige week werd het als nieuws gebracht dat Omtzigt zich niet gaat aansluiten bij de BBB, tot ontsteltenis van de gezamenlijke fans.

Waar komt die aanname vandaan dat Pieter Omtzigt en BBB’er Caroline van der Plas een vruchtbare alliantie kunnen vormen? Omtzigt maakte furore als criticaster van de regering. En ook in het landbouw- en stikstofdossier laat hij zien dat hij als onafhankelijk Kamerlid vooral de macht wil controleren. Hij wil alle achtergrondstukken, memo’s concepten en berekeningen kunnen doorspitten en wordt daarin vaak gesteund door Van der Plas.

Beiden hebben plattelander op sleeptouw naar Den Haag

Er zijn meer overeenkomsten tussen de beide politici. Ze komen uit het oosten van het land en nemen de zorgen van hun woonomgeving mee naar Den Haag. Ze nemen het op voor de ‘gewone’ burger, de plattelandsbewoner en mensen met een krappere beurs. Net als Van der Plas pleit Omtzigt tijdens het debat over de gestrande onderhandelingen over het Landbouwakkoord voor aandacht voor voedselzekerheid. Rechtvaardigheid van het (stikstof)beleid is ook voor beiden belangrijk. In het debat over het stikstoffonds van € 24,3 miljard zei Omtzigt: “Er zijn gevallen waarbij er aan de ene kant van de grens boeren moeten stoppen en uitgekocht worden, en er aan de andere kant van de grens nieuwe grote kippenstallen gebouwd worden.”

Wat zegt Pieter Omtzigt nu precies?

Maar wat zegt Omtzigt verder in de landbouwdebatten? Over de veehouderij in ieder geval weinig positiefs. In datzelfde debat over het transitiefonds hekelt hij het verbod op hertenkampen en trekt de lijn door naar de intensieve veehouderij: “Als u vindt dat een hertenkamp niet geschikt is voor herten, nodig ik u uit om naar een moderne megastal te gaan.”

En later. “Welke megastallen willen we wel? Dan heb ik er persoonlijk een voorkeur voor om zoveel mogelijk van het melkvee te handhaven, vergeleken met een aantal andere vormen van intensieve dierhouderij. Laat ik daar maar gewoon heel eerlijk in zijn.”

Ofwel, wat Omtzigt betreft liever geen kippen en varkens in zijn Twentse achtertuin en een strenger beleid voor dierenwelzijn. Ook uitbreiding van natuur ziet Omtzigt wel zitten, zegt hij in de stikstofdebatten. Punten waar de BBB toch echt heel anders over denkt. Het idee dat Van der Plas en Omtzigt tot een vruchtbare samenwerking kunnen komen, is alleen al op het landbouwdossier onmogelijk.

Reacties

  1. Omtzigt prima werk gedaan in de kamer.
    Maar een eigen partij of laat staan premier van Nederland moet hij zichzelf helemaal niet aan doen!!
    De man geeft zelf aan dat hij nog steeds niet volledig hersteld is, en mensen die dicht bij hem staan of stonden geven er veel van aan dat er moelijk met die man is om samen te werken, dat het een einzelgänger is.
    Kort om niet recept voor het leiden voor een partij laat staan Nederland!!

  2. zou jammer zijn als hij vertrekt. Hij is echt wel DE controleur waar de rest nog veel van kan leren. Ondanks zijn stelling over de landbouw, hij controleert op alle vlakken. En dat is zeker nodig

  3. Omtzigt heeft een probleem. Hij wil zelf of met een paar mensen in de kamer maar hoe doe je dat? Als hij een partij begint dan krijgt hij teveel stemmen (en dus plaatsen/ mensen in de kamer) en als hij zich aansluit bij een bestaande partij dan is hij gebonden. En bij welke bestaande partij moet hij zich aansluiten? De makkelijkste oplossing is om de landelijke politiek te verlaten en een functie elders te nemen.

Beheer
WP Admin