Het nieuwe kabinet moet in het belang van de wereldwijde voedselzekerheid zorgen dat er genoeg geld blijft voor ontwikkelingssamenwerking. In een oproep aan het kabinet stelt een groot aantal organisaties en bedrijven dat Nederland “door meer te investeren in internationale samenwerking en de financiële middelen voor ontwikkelingssamenwerking te behouden” een betrouwbare partner en invloedrijke partner blijft in de aanpak van urgente internationale vraagstukken. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Oproep aan kabinet: ‘Ontwikkelingsgeld ook essentieel voor voedselzekerheid’

Het nieuwe kabinet moet in het belang van de wereldwijde voedselzekerheid zorgen dat er genoeg geld blijft voor ontwikkelingssamenwerking. In een oproep aan het kabinet stelt een groot aantal organisaties en bedrijven dat Nederland “door meer te investeren in internationale samenwerking en de financiële middelen voor ontwikkelingssamenwerking te behouden” een betrouwbare en invloedrijke partner blijft in de aanpak van urgente internationale vraagstukken.

De oproep is ondertekend door onder andere LTO Nederland, zuivelbedrijf FrieslandCampina, zaadbedrijf RijkZwaan, de koepel van zaadveredelaars Plantum en de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, het Wereldnatuurfonds, Wageningen UR, Fairfood International, Cordaid, Oxfam en de TAPP-coalitie en de Transitiecoalitie Voedsel.

De oproep is gericht aan de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB. De partijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken vanaf 2027 ongeveer €2,5 miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Daarmee valt ongeveer een derde van het budget voor ontwikkelingssamenwerking weg.

‘Bezuinigingen onverstandig’

Volgens de organisaties zijn “gezien de huidige geopolitieke spanningen, in combinatie met onze afhankelijkheid van het buitenland voor onze economie en voedselvoorziening, forse bezuinigingen op het internationale samenwerkingsbudget onverstandig en ongunstig.”

De organisaties pleiten juist voor een grotere ambitie voor internationale samenwerking. Zij vinden dat Nederland zijn kennis, kunde en ervaring moet inzetten om in internationale samenwerking het voedselsysteem te verduurzamen. Doel daarbij moet zijn de klimaatafspraken van Parijs na te komen. Ook moeten de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties worden verwezenlijkt.

Internationale samenwerking en het op peil houden van de Nederlandse inzet voor ontwikkelingssamenwerking is volgens de organisaties van belang vanwege de verwevenheid van het internationale voedselsysteem: 74% van het gevarieerde Nederlandse menu komt namelijk uit het buitenland. Wereldwijd is Nederland daarnaast betrokken bij 80% van de tuinbouwprojecten. Wageningen UR en andere kennisinstellingen lopen internationaal voorop bij onderzoek naar voedsel en voedselzekerheid.


Reacties

Beheer
WP Admin