Volgens minister van landbouw Henk Staghouwer is het verdienvermogen van de boer essentieel, maar tegelijk ook de vermindering van de emissies, de verbetering van de bodemkwaliteit en het herstel van de biodiversiteit. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Ministers: aandacht meer op blijvers onder de boeren richten

De omslag die de landbouw moet maken, moet zich richten op de blijvers en niet op de stoppers, vinden ministers Staghouwer (landbouw) en Van der Wal (Natuur en Stikstof).

“Nederland heeft boeren hard nodig, voor de productie van voedsel, maar ook voor natuur en landschap”, aldus minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdagavond in debat met de Tweede Kamer.

Meer perspectief voor primaire producent

Staghouwer en zijn collega Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gingen in op de breed door de Kamer gedragen wens om meer perspectief te schetsen voor de primaire producent. Staghouwer zet daarbij de lijn voort die zijn voorganger in 2018 inzette met de kringloopvisie. De minister zegt dat het verdienvermogen van de boer daarbij essentieel is, maar tegelijk ook de vermindering van de emissies, de verbetering van de bodemkwaliteit en het herstel van de biodiversiteit.

Dat hij en zijn collega Christianne van der Wal de focus niet uitsluitend leggen op de opkoop en uitkoop van stoppers, mag volgens Staghouwer ook blijken uit de miljarden die zijn uitgetrokken voor innovaties. Daarbij horen ook systemen die de uitstoot van (bij voorbeeld) ammoniak drastisch verminderen. “Maar technische innovatie is hier niet de heilige graal”, aldus Staghouwer, die benadrukte dat er ook een beweging naar extensivering en omschakeling moet worden gemaakt. Beide ministers willen boeren die stoppen daarbij helpen. Blijvers kunnen hun bedrijven mogelijk extensiveren door vrijkomende grond te verwerven.

Scherpe keuzes

Staghouwer maakte duidelijk dat hij scherpe keuzes moet maken om de waterkwaliteit te waarborgen en aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water te voldoen. Hij gaf niet aan hoe groot de bufferzones worden en waar die precies moeten komen. Maar dat hij zal ingrijpen is duidelijk: “Ik kan niet voor de keuzes weglopen”, zei hij, om daaraan toe te voegen dat hij zowel de kwaliteit van natuur en water wil verbeteren als de exploitatie van het boerenbedrijf.

Onteigening

Dat onteigening in sommige situaties onontkoombaar is, staat voor minister Van der Wal niet ter discussie. Ze begrijpt dat dat geen fijne boodschap is, maar ze wil daar ook niet voor weglopen. Volgens haar zijn achtereenvolgende voorgaande kabinetten veel te lang de natuurbeloften niet nagekomen.

Wetgeving om verdienmodel te verbeteren

Om de positie van de boer in de keten te versterken en het verdienmodel te verbeteren moeten alle partijen in de keten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Staghouwer. Als dat niet vrijwillig gebeurt, komt hij met wetgeving om dat af te dwingen. Staghouwer geeft aan dat bij hem daarbij het verdienvermogen van de primaire producent het uitgangspunt is.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Er wordt op de huidige wijze meer dan genoeg geld verdient in de agrosector alleen niet door de boer. Het parasiteren van de periferie zal tot de verledentijd moeten behoren willen boeren gemiddeld genomen (over een periode van +- 20 jaar) een goed inkomen verdienen. Boeren produceren volgens productiemethode die voor anderen het meeste geld opleveren. De verdienmodellen van aanverwante bedrijven, die zijn het belangrijkste en het beleid wordt zodanig vormgegeven om die verdienmodellen te kunnen laten excelleren. De boer faciliteerd zeer goedkoop die verdienmodellen. Aanverwante bedrijven verdienen hun geld op basis van zoveel mogelijk massa/volumehandel, faalkosten doorschuiven naar de boer en het exporteren naar het buitenland van kennis, kunde en vakmanschap ontwikkeld door de Nederlandse boer. Strenger wordende wet en regelgeving forceren investeringen en werkgelegenheid ten gunste van onze aanverwante bedrijven. ‘Boeren’leiders en agrarische ‘intellectuele’ worden door aanverwante bedrijven ingezet om bij de politiek/en de boerengemeenschap te lobbyen om de dominantie van de aanverwante bedrijven in het verdienmodel van de agrarische sector te behouden, men lijkt vooraf altijd de intentie te hebben om het inkomen van de boer te willen verbeteren maar daar komt uiteindelijk vaak niks van terecht, het is puur bedoeld om boeren ‘mee te krijgen’.

    1. De wetgeving zit het verdienvermogen wel degelijk in de weg, werkt kostprijsverhogend en dat gaat nog veel gekker worden door verplicht extensiveren. Met 10/15.000 kg melk/ ha grond van 70.000,-/ha financieren, hoe dan?

Beheer
WP Admin