Het verbod gaat gelden voor transport, niet voor slachterijen. – Foto: Hans Banus AlgemeenNieuws

Kamerfracties willen harder ingrijpen tegen veeprikkers

Tweede Kamerleden willen dat demissionair landbouwminister Piet Adema harder ingrijpt tegen misbruik van stroomstootmiddelen tegen vee, nadat Varkens in Nood beelden naar buiten bracht waarbij te zien is dat varkens veelvuldig worden bewerkt met een veeprikker bij het laden voor transport.

Tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer roept Esther Ouwehand (PvdD) Adema op om het voorstel om het gebruik van stroomstootmiddelen te verbieden nog deze week naar de Kamer te sturen. “Dat lijkt me relevant omdat zijn opvolger een BBB-minister is en we kunnen de dieren niet uitleveren aan de BBB”, aldus Ouwehand. Maandag liet Adema al weten dat hij nog werkt aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarin het gebruik van deze elektrische opdrijfmiddelen wordt verboden, op enkele uitzonderingen na waaronder het gebruik door dierenartsen. Partij voor de Dieren vindt dit veel te laat en wil nu actie.

“Het is laat, maar het moet wel op een zorgvuldige manier gebeuren”, vindt Adema. De demissionaire minister deelt de zorgen van PvdD over zijn opvolger niet, omdat Femke Wiersma bij de hoorzitting in de Tweede Kamer heeft laten weten tegen dierenmishandeling te zijn en dit stevig te willen aanpakken. Partijleider Caroline van der Plas bevestigt dit. “Dierenmishandeling is onacceptabel. De beelden die we hebben gezien, zijn onacceptabel. BBB neemt er keihard afstand van”, aldus Van der Plas.

Verbod geldt voor transport, niet in slachthuizen

De AMvB die na de zomer naar de Kamer gaat, verbiedt het gebruik van stroomdrijfmiddelen bij binnenlands transport en bij het laden van internationaal transport op Nederlandse bodem. Europese regelgeving maakt het volgens Adema niet mogelijk om een verbod in slachthuizen in te voeren, omdat hiervoor een andere verordening geldt. Daardoor is een verbod niet mogelijk. In slachthuizen is wel permanent cameratoezicht.

“Op elke beest zit een stuur. Een slimme boer of transporteur leidt een dier met tact. Het enige dat hier gaat werken is een totaalverbod op het bezit van een stroomstootwapen”, vindt NSC-er Harm Holman. Dat kan volgens Adema ook niet zo snel, omdat hier een wetswijziging voor nodig is. Dat is een langer traject dan het verbod van het gebruik dat nu via een AMvB wordt geregeld.

PvdD en PVV pleiten ook voor strafverzwaring. Boetes van €3.000 maken blijkbaar geen indruk, aldus Ouwehand. Dion Graus (PVV) pleit voor zwaardere straffen en om de dierenpolitiek meer in te zetten om overtredingen op te sporen. Volgens Adema is de strafmate voldoende op orde, ook het intrekken van de transportvergunning behoort tot de straffen die opgelegd kunnen worden.

CDA: transporteurs hebben meer tijd nodig

CDA-er Eline Vedder vraagt de minister om transporteurs meer tijd te geven om dieren met respect te kunnen laden en daar dus meer tijd voor te nemen, door de laad- en lostijd niet bij de transporttijd te rekenen. Adema zegt dat de logistiek van de keten zo geoptimaliseerd is, dat het er eigenlijk altijd haast is. Wat Adema betreft zou de efficiëntie best wat omlaag kunnen, als daarmee de respectvolle omgang van het dier verbetert.

Meerdere Kamerleden, waaronder D66 en VVD, reageerden fel op de reactie van brancheorganisatie Vee&Logistiek op de beelden van Varkens in Nood. De brancheorganisatie spreekt over illegaal verkregen beelden die ze daarom niet goed kan beoordelen.

Reacties

  1. Zou een piercing of een tattoo meer pijn doen dan een schokje? Als dat zo is dan zouden die ook verboden moeten worden. Ik begrijp niet dat de discussie niet over de maximale schoksterkte gaat. Voor het dier en het vlees is een klein schokje beter dan een tik.

Beheer
WP Admin