Controle van bietenplant op de aanwezigheid van luizen. Voor kleinere bieten geldt een lagere schadedrempel. – Foto: Frank Uijlenbroek AkkerbouwNieuws

Hanteer lagere schadedrempel bladluizen bij niet-gesloten gewas

Bieteninstituut IRS adviseert om voor late bietenpercelen de schadedrempel van twee groene bladluizen per tien planten te blijven hanteren totdat ook deze bieten gesloten zijn.

De schadedrempel voor de beheersing van vergelingsziekte in suikerbieten is per 15 juni omhooggegaan naar vijf groene bladluizen per tien planten. De verhoogde schadedrempel is mogelijk doordat de bieten sluiten of gesloten zijn. Dit jaar zijn er echter grote verschillen in gewasstadium. In kleinere planten kunnen luizen nog steeds veel schade veroorzaken.

Op percelen die later zijn gezaaid, zijn overgezaaid of zijn achtergebleven in groei, wordt geadviseerd om de schadedrempel van twee groene bladluizen per tien planten te blijven hanteren, totdat ook deze suikerbieten gesloten zijn.

Het is overigens rustig met de ontwikkeling van de bladluizen. Slechts zeer sporadisch wordt de schadedrempel overschreden op de telpercelen van de Bladluiswaarschuwingsdienst, aldus het IRS.

Tot half juli wekelijks controleren

Op bieten die gesloten zijn, vermeerderen bladluizen zich minder makkelijk. Ook is de opbrengstschade geringer als bieten later geïnfecteerd raken. Daarom is de schadedrempel vanaf 15 juni omhooggegaan.

Maar het blijft belangrijk, zo wordt gewaarschuwd, om de bladluizen in het perceel te monitoren na gewassluiting. In 2019, toen er veel vergelingsziekte was in het zuidwesten, lag de piek van groene bladluizen namelijk in de tweede helft van juni. Het is dus belangrijk om tot half juli wekelijks de bieten te blijven controleren, ook als er gespoten is.

Bij overschrijding van de schadedrempel is het belangrijk om op tijd in te grijpen, anders kan de schade door vergelingsziekte oplopen tot wel 50% opbrengstderving.

 



Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin