Kalveren die meer melk krijgen presteren later als melkkoe beter. Niet alleen met een hogere melkproductie, ook vallen ze minder snel uit. – Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Hard gevoerd kalf presteert als koe beter

Koeien die als kalf meer melk kregen, produceren als ze aan de melk komen meer melk per lactatie en hebben een hogere levensduur. Dit stelde Leonel Neto Leal, teamleider jongvee-onderzoek bij Trouw Nutrition Research and Development, begin juni tijdens de eerste Klinische Dag van Royal GD, Virbax en ForFarmers op basis van eigen onderzoek.

Eerder onderzoek van de Cornell University wees al uit dat kalveren die in plaats van 4 liter melk per dag 8 liter krijgen na 54 dagen 22 kilo zwaarder zijn. Niet alleen het lichaamsgewicht neemt toe maar ook organen als lever, nieren en uierweefsel ontwikkelen zich beter, blijkt uit het onderzoek van Trouw Nutrition. Die extra weefselgroei in de eerste 8 levensweken wordt tijdens de rest van het leven niet meer goed gemaakt.

Bufferen voor slechtere periodes

In de eerste lactatie gaven de harder gevoerde vaarzen circa een kilogram melk per dag meer dan de beperkt gevoerde groep. In de tweede lactatie liep dat verschil op naar 1,6 kg melk per dag. Opvallend is dat de beperkt gevoerde groep een iets hogere bodyconditiescore behalen dan de hard gevoerde groep. Vooral in de tweede helft van de dracht zetten de dieren meer gewicht aan. Volgens Leal komt dat omdat ze hebben aangeleerd te bufferen voor slechtere periodes en daardoor in de tweede helft van de lactatie extra voer opnemen en vet aanzetten om de start van de lactatie te compenseren.

Koeien die als kalf beperkt gevoerd worden, hebben door een minder goed metabolisme de kans om eerder uit te vallen gedurende de lactaties. Van de beperkt gevoerde groep haalde 88% eerste lactatie en van de hard gevoerde groep 93%. Bij aanvang van de tweede lactatie zakte dat naar respectievelijk 65 en 77% en in de vierde lactatie was nog maar 23% van de beperkte groep over en 42% van de hard gevoerde groep.

Beheer
WP Admin