De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wijzigingsvoorstel van demissionair landbouwminister Piet Adema voor de Wet dieren. – Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Eerste Kamer akkoord met wijziging Wet dieren

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wijzigingsvoorstel van demissionair landbouwminister Piet Adema voor de Wet dieren. Een ruime meerderheid van BBB, VVD, CDA, D66, PVV, ChristenUnie, SGP, JA21, FVD en 50Plus stemde voor het voorstel. OPNL, GroenLinks-PvdA, Volt, SP en PvdD stemden tegen het voorstel dat het amendement van Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) moet vervangen.

Nu de wet is aangenomen, kan deze op 1 juli van dit jaar van kracht worden. Daarmee wordt het amendement Vestering niet van kracht. Dat amendement, dat stelt dat dieren niet mogen worden aangepast aan het systeem en dat het systeem ook het natuurlijk gedrag van dieren niet mag belemmeren, werd door toezichthouders en handhavers als onwerkbaar beschouwd. Mede daardoor is er nu een alternatief.

De aanpassing van de wet regelt dat de veehouderij dierwaardig moet zijn in 2040. Aan welke regels veehouders zich moeten houden, wordt per diersoort vastgelegd in Algemene Maatregelen van Bestuur. Deze worden ook aan de Tweede en Eerste Kamer voorgelegd. Inhoudelijk zullen de afspraken worden gebaseerd op basis van het convenant dierwaardige veehouderij. De eerste AMvB’s moeten volgend jaar juli gereed zijn.

Motie van PvdD aangenomen

Bij de stemmingen in de Eerste Kamer gaf PvdD-senator Ingrid Visseren een stemverklaring. Ze vindt de voorgestelde wijzigingen van de Wet dieren een fundamentele afzwakking van de wet zoals die eerder is aangenomen door de Tweede en de Eerste Kamer, mede omdat in de wet zelf geen duidelijke regels staan over waaraan dierwaardige veehouderij moet voldoen. Daarnaast vindt de partij het bezwaarlijk dat 2040 een streefdatum is en geen harde datum.

De Eerste Kamer nam wel een motie van de PvdD aan, waarin de minister wordt gevraagd om binnen een half jaar met een voorstel te komen om het Europese verbod op het routinematig couperen van biggenstaarten te implementeren op een manier dat het ook handhaafbaar is. Adema ontraadde deze motie, omdat hij zelf aan een plan werkt om het couperen per 2030 uit te faseren. Deze werkwijze wil hij voortzetten.

Een tweede motie, van GroenLinks-PvdA, waarin wordt gevraagd om te voorkomen dat bedrijven dubbele subsidie ontvangen als ze eerst dierwaardiger willen worden en later gebruik willen maken van een stoppersregeling, haalde geen meerderheid.

Beheer
WP Admin