Familie Verheagh in Sevenum is een van de Nederlandse deelnemers aan het PRRS-bestrijdingstraject. – Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Denemarken is voor twee derde deel vrij van PRRS

Denemarken is goed op weg om van PRRS af te komen. Samenwerking en mindset blijken belangrijke succesfactoren in het Deense traject.

In Denemarken wordt op 67% van de bedrijven geen antistoffen tegen PRRS aangetroffen onder varkens. Van de zeugenbedrijven test nog 26% positief op PRRS. Op bedrijven met gespeende biggen en vleesvarkens is dat percentage 28. Op 21% van de bedrijven met zowel zeugen als vleesvarkens tenslotte worden nog antistoffen tegen PRRS gevonden.

De aanpak om het aantal PRRS-infecties op Deense varkensbedrijven terug te dringen, verloopt zeer voorspoedig. Dat zegt Björn Lorenzen, dierenarts en adviseur bij de Deense koepelorganisatie voor de landbouw en voedselproductie (L&F). Samen met een collega is hij eindverantwoordelijk voor de nationale PRRS-bestrijding in Denemarken.

Bedrijfsdierenarts beslist over aanpak op bedrijf

Twee jaar geleden startte het Deense, nationale PRRS-bestrijdingsprogramma. Denemarken was toen verdeeld in 58 regio’s, met elk zo’n 100 varkensbedrijven. Doordat de Denen meer grip krijgen op de PRRS-situatie is het aantal regio’s gereduceerd tot dertig. Elke regio heeft een secretaris die alle noodzakelijke data vastlegt en een of meer coördinatoren, altijd dierenartsen. Die veterinaire coördinatoren bezoeken de varkensbedrijven regelmatig en bespreken met de bedrijfsdierenarts de vooruitgang en aanpak om PRRS te bestrijden op een bedrijf. De bedrijfsdierenarts bepaalt uiteindelijk hoe PRRS wordt geëlimineerd op het bedrijf.

Een veel toegepaste aanpak om van het PRRS-virus af te komen is door negatieve opfokzeugen aan te kopen. Deze dieren gaan twaalf weken in isolatie en worden tegelijk gevaccineerd met een aangepast, levend vaccin (MLV-vaccin). Zo wordt een mate van immuniteit opgebouwd en wordt het bedrijf op termijn stabiel. Vanaf dat moment kan worden gestopt met vaccineren. Bedrijven met eigen aanfok volgen deze strategie ook. Op vleesvarkensbedrijven is het veel eenvoudiger. Daar is depop-repop de meest doeltreffende aanpak, gecombineerd met een sanitaire leegstand van een week.

Samenwerking is een belangrijke sleutel tot succes, signaleert Lorenzen. “De samenwerking tussen dierenartsen is verrassend goed, terwijl het eigenlijk elkaars concurrenten zijn. Maar ook de varkenshouders hebben er geen moeite mee om hun laboratoriumuitslagen te delen met andere specialisten dan hun bedrijfsdierenarts. Dat is mooi, want het zijn toch hun data. De mindset is goed. Na dertig jaar willen de varkenshouders graag van PRRS af. De samenwerking is cruciaal. Anders heb je wetgeving nodig om de doelen te halen.”

Negen van de dertig regio’s PRRS-vrij

In Denemarken staan 4.371 varkensbedrijven geregistreerd. Drie jaar geleden zat dat aantal op 5.800, waarvan een deel leegstond. Het aantal zeugen is veel minder gekrompen dan het aantal bedrijven, 10% tot iets meer dan 900.000 dieren. Van minder dan tien bedrijven is de PRRS-status nog niet bekend. Van de dertig bestrijdingsregio’s zijn er negen bijna of reeds geheel PRRS-vrij.

Op een interactieve kaart staat van elk bedrijf de PRRS-status weergegeven. Tevens staat op de kaart hoe groot het risico op een herbesmetting van een PRRS-vrij bedrijf is. Iedere Deense varkenshouder, dierenarts of varkensadviseur heeft toegang tot deze PRRS-kaart.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin