Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt sneller aan banden gelegd, als er sprake is van structurele overschrijding van de normen in oppervlaktewater. – Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

CTGB wil sneller ingrijpen bij overschrijding normen

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt sneller aan banden gelegd, als er sprake is van structurele overschrijding van de normen in oppervlaktewater. De toelatingsinstantie CTGB (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) heeft een beleidsregel in voorbereiding, die het mogelijk maakt tussentijds in te grijpen in de toelating van middelen.

Bepalend wordt daarbij de Bestrijdingsmiddelenatlas waarin waterschappen gegevens over aangetroffen stoffen in het oppervlaktewater verzamelen. Als sprake is van structurele overschrijding van de normen van de Europese gewasbeschermingsmiddelenverordening, wil het CTGB ingrijpen in de toelating. Het kan dat de gebruiksvoorschriften dan worden aangepast, maar het kan ook dat de toelating van een middel wordt ingetrokken.

Het CTGB stelt een aantal criteria, op grond waarvan de conclusie kan worden getrokken of er sprake is van ‘structurele overschrijdingen’. Als in drie achtereenvolgende kalenderjaren sprake is van overschrijding, dan noemt het CTGB dat een structurele overschrijding. Daarbij wordt ook gekeken naar de plek waar de overschrijdingen zijn gevonden en de teelten waarbij de aangetroffen stoffen worden gebruikt en naar de mate van overschrijding.

Overschrijding van de normen voor oppervlaktewater hoeft niet te duiden op overtreding van de regels. Het kan zijn dat de normen worden overschreden bij normaal toegelaten gebruik volgens de regels.

Gevolgen voor acht werkzame stoffen

Op basis van een eerste exercitie met gegevens uit 2020, 2021 en 2023 zou de beleidsregel gevolgen kunnen hebben voor acht werkzame stoffen (veertig middelen). Als de beleidsregel wordt ingevoerd, zal het CTGB kijken naar de gegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas over de jaren 2021-2024. Het is niet gezegd dat daar dezelfde resultaten uitkomen als over de periode 2020-2023. Het CTGB zegt daarbij dat er rekening gehouden wordt met het risico van de stoffen. De meest risicovolle stoffen zullen het eerst worden herbeoordeeld.

De Europese gewasbeschermingsmiddelenverordening schrijft voor dat lidstaten ingrijpen als er sprake is van structurele overschrijding van de normen. De toelating van middelen kan dan worden ingetrokken of gewijzigd. Het CTGB heeft de voorgenomen beleidsregel voor commentaar gepubliceerd. Reacties kunnen tot 18 augustus worden ingediend.

 



Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin