Premium
De boerderijwinkel wordt mede gerund door de dochters van Schilder, Bo en Linn. Op de foto schoondochter Paulien. Er worden lokale producten van het eigen bedrijf verkocht, maar ook van collega-boeren uit de buurt. – Foto's Lex Salverda RundveeErvaring

André Schilder: mijn kunstmestgift kan naar nul

Op het erf van de familie Schilder is elke dag wel reuring. Er zijn altijd groepsactiviteiten en de zorgboerderij heeft gemiddeld vijftien cliënten per dag. Die zorgtak maakt een kwart van het bedrijfsinkomen uit. De melkveehouderij is de hoofdtak.

De koeien worden gemolken in een gerenoveerde 2x16 zij-aan-zijmelkstal van Boumatic uit 2006. Het melken wordt gedaan door de familie en drie medewerkers. Overigens staat de melkstal nog in een oudere stal. Om er te komen, moeten de koeien een meter of vijftien over het erf lopen.

Met restwarmte van de monovergister worden vijftien huizen in Spierdijk verwarmd. De elektriciteit gaat het net op. Schilder wekt 1 miljoen kilowatt stroom per jaar op (zonnepanelen en vergister).

De ‘machinekamer’ van de Pro Manure-mestverrijker. Schilder draait met dit systeem mee in een tweejarige pilot van zijn afnemer Cono, Unilever en GEA.

Een overzicht in een deel van de ruime ligboxenstal uit 2020 waar plek is voor 300 melk- en droge koeien. De meeste dieren liepen tijdens de reportage buiten. De separatieruimtes bevinden zich voorin de stal en daarboven is een ruime en luxe skybox voor 30 tot 60 personen die onder meer gebruikt kan worden voor vergaderingen en workshops.

Voor de ProManure-mestverrijker heeft Schilder wekelijks 4.000 kilowatt stroom nodig. Dat is fors, maar de veehouder is zelfvoorzienend met groene stroom. In de lente, zomer en een deel van de herfst redt hij dat met zijn zonnepanelen en in de winter wekt de monomestvergister voldoende stroom op. Schilder heeft dus geen energiekosten en dat is een groot voordeel als je het systeem wilt terugverdienen. Bovendien kan hij met de restwarmte op termijn extra woonhuizen verwarmen. De monovergister draait overigens 86% van de tijd en is goed voor 24 kuub mest in de winter en 16 kuub in de zomer. Terug naar de mestverrijker, dit systeem wordt onder meer gemonitord door Wageningen University & Research en PPP Agro Advies. De onderhoudskosten liggen in deze pilotfase nog bij de projectpartijen.

Het warmtesysteem met de rode tanks bevindt zich in de machineloods. Van hieruit worden de boerderij en vijftien woonhuizen in Spierdijk verwarmd. Er is wel een pelletkachel als back up. Mocht er onverhoopt een keer een probleem zijn, dan kan Schilder snel schakelen.

De koeien liggen in biobedding van de monomestvergister en mestscheider en lopen op een emissiearme vloer van beton en rubber. Mestschuiven houden de vloer schoon.

Schilder voert zijn koeien veel lokale reststromen. Dat varieert van rode bieten, witlofwortel en raap tot bierbostel van een brouwerij van Heineken.

Schilder had al een monomestvergister en het eindproduct gaat als biobedding de boxen in. De overige mest gaat naar de mestverrijker. Er is dan minder energie nodig om het verder te bewerken.

De ProManure-mestverrijker is in de praktijk een zeecontainer die pal naast de ligboxenstal staat. Dagelijks wordt 5 à 6 kuub mest met plasmatechnologie tot geurloze en verrijkte NEO-mest bewerkt.

Beheer
WP Admin