Boerenblog

23 reacties

Het kan: 11.000 kilo biologische melk per koe

Biologische productie is in Zweden goed geïntegreerd. Zo ook bij de boer bij wie ik melk als hij op vakantie is. De productie van 11.000 kilo per koe is uitzonderlijk voor een biologisch bedrijf.

In Zweden is voor biologische melkproductie minimaal 12 uur weidegang verplicht. Met drie keer per dag melken, zoals boeren hier doen, is dit wel arbeidsintensief. Het betekent twee keer per dag koeien halen en ze twee keer per dag naar buiten laten.

Productie behouden
De boer bij wie ik werk als hij op vakantie is, is twee jaar geleden omgeschakeld naar biologische productie. Voor die tijd hadden zijn koeien een productie van 13.000 kilo melk per jaar, een van de hoogste van Zweden. Zijn doelstelling toen hij omschakelde was deze productie te houden. Dat is niet gelukt, de productie is gezakt naar jaarlijks 11.000 kilo per koe. Een productie van 11.000 kilo melk, biologisch boeren en met meer dan 12 uur weidegang is niet niks.

Omschakeling kost koeien en ruwvoer
De omschakeling heeft de boer wel wat koeien gekost. Voorheen had hij rond 100 melk- en droge koeien. Nu zijn er daarvan nog 80 over. Ook de ruwvoerproductie per hectare is flink gezakt. Waar hij  eerder bij de eerste snede tien tot twaalf balen van een hectare haalde, zijn dat er nu zes tot zeven. Wel verschilt de productie per perceel enorm. Het bedrijf beschikt over genoeg hectares voor biologische productie. Dat is ook wel een vereiste voor omschakeling, want biologisch ruwvoer aankopen is niet zo eenvoudig.

Eenvoudig rantsoen
Het rantsoen dat de koeien krijgen, tijdens het melken en ’s nachts, is niet wat je verwacht. Een simpel systeem: 300 kilo geplette tarwe, een baal eerste snede (2012) en één tot anderhalve baal vierde snede (2011) maakt samen zo’n 2.400 kilo voer voor de 65 koeien die nu aan de melk zijn. Daarnaast krijgen de dieren biks via de krachtvoercomputer, twee verschillende soorten, gemiddeld 4,6 en 2,3 kilo. Het krachtvoer is dus redelijk constant, maar het ruwvoer, gezien het voeren met balen, verschilt van dag tot dag. Op dit moment resulteert het in een melkproductie van 36 kilo melk per koe per dag.

Biologisch leeft in Zweden

In 2007 was het aandeel biologische melk van de totale melkproductie in Zweden nog 5,9 procent, in 2011 was dit gegroeid naar 11,6 procent. 630 van de 5.200 melkveebedrijven in Zweden zijn op dit moment biologisch, 12,1 procent dus. De omvang van de biologische bedrijven ligt zo ongeveer op de grootte van een gemiddeld Zweeds bedrijf.
Biologisch leeft onder de Zweedse bevolking. Dat is eigenlijk ook de reden van omschakeling voor dit bedrijf. De boer over wie ik schrijf is eigenlijk de bedrijfsleider van het bedrijf. De werkelijke eigenaar is een Zweed met een muziekschool, hij heeft eigenlijk niks met het boerenleven. Het bedrijf is al negen generaties in eigendom van zijn familie. Toen de huidige eigenaar twee jaar geleden het bedrijf overnam is besloten dat de de gangbare productie plaats moest maken voor biologische.

Foto

 • Zo gaat dat dus twee keer per dag, koeien halen.

Laatste reacties

 • B bob

  In Zweden houden ze de bevolking graag vitaal en is Biologisch gewoon logisch.

 • Flyinghollander

  Agnes en hoeveel melk word er daad werkelijk geconsumeerd.
  In DK zijn de cijfers ook super, maar word de biologische melk gemengd met gangbaar omdat er geen afzet genoeg is.


  300 kg geplette tarwe is voor 65 koeien dus ongeveer 4.6 kg a koe en dan krijgen ze ook nog 4.6 kg biks en nog eens 2.3 kg? Of lees ik het verkeerd

 • John*

  hieruit blijkt wel weer dat biologisch niet de oplossinge voor het wereldvoedselprobleem. 15% minder melk, en 30% minder ruwvoeropbrengst per hectare!. Dit betekent dat er bijna 2 keer zoveel grond nodig is voor dezelfde melkproductie als met regulier.

 • bertes

  je komt alleen voedsel te kort voor de wereld, als de mensen op de zelfde voet leven als wij. 40% van ons voedsel wordt verknalt.
  dat gebeurd niet bij biologisch voedsel. die kost twee keer zoveel. dan denk je nog na. automatisch duurzaam. en we eten met zijn allen te veel. dat kan ook minder.

 • joannes

  John* denk je dat de wereld voedsel problemen vanuit Nederland of Europa zullen worden opgelost met intensieve productie?

 • joannes

  John* denk je dat de wereld voedsel problemen vanuit Nederland of Europa zullen worden opgelost met intensieve productie?

 • Flyinghollander

  Adel dat is niet bewezen dat er minder verspilling is met biologisch. Kom met cijfers. Dat in het algemeen te veel voedsel verloren gaat, ben ik met je eens.
  Maar de wereld zal ook misschien eens moeten nadenken over: Dat we zo door moeten blijven groeien met de mensheid.

 • Der Haas

  Is het ook mogelijk om eerst te denken, 'goh, wat een leuk verhaal!' ipv 'moet overal tegenaan schoppen?'

  Knap werk wanneer iemand 11.000 kg kan melken met biologische productie en 13.000 kg met reguliere productie in Zweden!

 • Sjaak Mocking

  @Flyinghollander heeft een punt. Ook hier in Noorwegen wordt biologische melk gewoon gemengd met regulier geproduceerde melk omdat er geen afzet genoeg is. Die melkveehouders beuren 0,75 NOK meer per liter geproduceerde melk. Kortom de reguliere melkveehouders sponsoren de biologische melkveehouders mee. En dat vind ik krom.

 • HvdR

  Het is mooi dit soort opbrengsten, maar zuiver biologische landbouw is uiteindelijk niet de goede weg. Volgens Louise Fresco is biologische landbouw niet duurzaam en is er zes keer zoveel grond voor nodig als voor gangbare landbouw.

 • MeRabbit

  @Flyinghollander wereldwijd : 70% van agrarische grond wordt gebruikt voor de veeteelt.

  @ Der Haas Idd een heel leuk verhaal !

 • John*

  70% van de agrarische grond wordt gebruikt voor veeteelt omdat deze niet geshikt is voor voeding voor humande onsumptie!. de tarwe die in nederland geteeld wordt kan nauwelijks ingezet worden om een brood te bakken... en daarnaast zijn er natuurlijk nog meststoffen nodig om het gewas te laten groeien.

 • bertes

  flinghollander; bewijs is, dat de biologische varkenshouderij bijna geen afval produkten heeft om te voeren. dat zegt genoeg. in de gangbaar houderij wordt alleen maar afval gevoerd. dat noemen ze duurzaam. maar duurzaam is als je goed voedsel niet verknalt.

 • Flyinghollander

  Adel, dus jij slaat een stap over. Is het niet omdat er te weinig biologische producten zijn? Of met andere woorden minder vraag. Ik ben er niet op tegen, maar kom met juiste argumenten.
  Merabbit bedankt, maar snap niet waarom je me dat antwoord geeft vraag het nergens :).

 • John*

  biologische soja is er niet om dat soja niet geteeld wordt als voedingsproduct maar puur voor de olie. het schroot is afval en prima grondstof voor mengvoer.

 • B bob

  John, Biologische Soja word in veel landen gebruikt om vleesvervangers en soja melk te maken. Daarbij komt ook de olie vrij en is het schroot inderdaad voor de Dieren.

 • John*

  biologische soja productie is nog geen % van de wereldwijde soja productie... aan biologische olie is niets verdiend.

 • Alissa

  Voedsel te kort voor mensen?? Ligt toch vaak aan de overheden en de mensen zelf in het land. Kom zelf uit een land, waar de mensen hier zeggen ooh is wel een arm land. Misschien wel, niet iedereen heeft daar een tv,gsm en dure merk kleding,schoenen en een loon per maand waar wij net een week eten van kunnen kopen. Maar de mensen hebben wel hun voedsel uit eigen tuin en helpen elkaar. En willen werken. Zeuren en zeiken niet over ditjes en datjes. Mooi voorbeeld de tsunami 2004 die mensen rouwen 3dagen en beginnen gelijk weer met opbouwen en het gewone leven op te pakken. En iedereen helpt elkaar! New Orleans zijn ze nog jaren bezig geweest over wie wat schuld, niks opgebouwd en iedereen voor zich. Maar voedsel te kort bestaat in mijn ogen niet. Dat word gecreerd door overheden en de mensen zelf. Sorry voor de off topic reactie

 • MeRabbit

  @Flyinghollander #14 tja, kopieer foutje denk ik ;)

 • Sylke

  @ Alissa

  Zo ist!

 • Agnes

  @ Flyinghollander;
  In Zweden wordt er inderdaad ook biologsche melk gemengd met gangbaar. Hoeveel dat op dit moment is, is mij niet bekend.

  Qua krachtvoergiften, inderdaad, per koe; 4,6kg geplette tarwe, 4,6 en 2,3kg biks....

 • B bob

  Flyinghollander. in #14 stel je dat er omdat er te weinig Biologische producten zijn de vraag (markt ) te klein is ! Beterkent het niet dat er ruimte is voor meer Biologische producenten ?
  Jouw antiBiologische sector betoog moet wel Logisch overkomen ook al is het onzin!

 • leo,s vriend

  B bob, LEZEN! reactie gaat over gebrek aan biologische bijproducten.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.