Akkerbouw

Achtergrond

EU-tarweprijs veert kort op

De prijzen voor tarwe stegen begin deze week iets op de termijnmarkt in Parijs en Chicago.

Speculanten nemen positie in op de termijnmarkt. Voornamelijk als reactie op het aankomende USDA-rapport, dat eind deze week verschijnt.
De fysieke handel blijft rustig verlopen. EU-export loopt achter op vorig jaar. De sterke euro remt de export af. De tarwe-export vanuit de Verenigde Staten verloopt ook matig. Rusland domineert de tarwewereldmarkt, omdat veel tarwe beschikbaar is. Dat lijkt ook het geval voor komend seizoen. Het Russische marktbureau Ikar voorspelt voor seizoen 2018-’19 dat Rusland 120 tot 130 miljoen ton graan produceert, waarvan 45 tot 50 miljoen ton graan beschikbaar komt voor export. De sneeuw verdwijnt en heeft de wintertarwe beschermd tegen extreem koude temperaturen.

Weer houdt Zuid-Amerikaanse markt bezig

Het weer in Zuid-Amerika blijft de markt bezighouden. Hoewel neerslag is voorspeld in Argentinië blijft het erg droog. Transport loopt vertraging op omdat Argentijnse vrachtwagenchauffeurs 6 februari wegen hebben geblokkeerd in belangrijke teeltgebieden voor graan. De graantransporteurs demonstreerden, omdat ze niet de afgesproken prijs van de handelaren hebben ontvangen. Ook in Brazilië verloopt het transport naar de havens niet soepel, dat heeft te maken met zeer zware regenval.

Maisvraag is goed

De vraag naar mais blijft sterk. De Verenigde Staten heeft 225.000 ton mais verkocht. De maisprijs stijgt iets door de goede exportvraag. De termijnmarkt in Parijs lift daarop mee en steeg dinsdag 6 februari naar € 153 per ton. Alsnog staat de maisprijs bijna € 20 lager dan een jaar geleden, dat komt omdat de voorraden wereldwijd groot zijn.

Prognose: prijsdruk op lange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.